Juridiska arbetet mot en krossetablering! Vad är nästa steg?

Därför är #stoppakrossen fortfarande högst aktuellt!

Den 30/9 klubbade Kommunstyrelsen i Nacka Kommun att anta en startpromemoria för ett stadsbyggnadsprojekt i Gungviken.

Planen är att marken som tidigare var planerad för en stenkross skall upplåtas för båtuppläggning och mindre industri.

Detta är mycket positivt att markägaren själv, Carl af Petersén är drivande i projektet.

Det är dock viktigt att förstå att detta inte alls betyder att det fortfarande inte kan etableras en stenkross i Gungviken och att vi har vunnit. Detta är en väldigt unik situation. Ingen kan med säkerhet säga vad som nu kommer att hända.

Markägaren har innan sommaren, vid sittande bord, meddelat representanter för föreningen (SDF) att hans långsiktiga mål är denna detaljplansändring. Går det i stöpet på något sätt är stenkrossen på agendan igen.

En förenklad tidplan för stadsbyggnadsprojektet ser ut som nedan:
Förstudie​​​ 2024
Start av detaljplan​​ 2026
Antagen detaljplan​​ 2030
Byggstart​​​ 2032
Start inflyttning ​​2034

Eftersom en inflyttning är planerad till 2034, finns det fortfarande en risk att en stenkross kan etableras och drivas i många år medan arbetet med att fastställa detaljplanen pågår. Det är ett par val innan dess och vi vet inte hur politikernas fokus kan komma att skiftas.

Det juridiska arbetet fortgår!

Att stoppa krossen är inte bara en fråga om detaljplan och överenskommelse med markägaren. Då hade vi kunnat komma överens för sex år sen. Volontärgruppen valde det juridiska spåret för att stänga ner krossfrågan för all framtid.

Den juridiska kampen har starkt bidragit till att denna fråga har legat högt uppe på agendan för politiker, medborgare, media och markägare och inte kunnat ignoreras. Hade vi inte gjort en crowdfunding och allt arbete hade krossen snart varit ett faktum.

Detaljplansändringar kan som nämnt ta årtionden och utformningen kan ändras på vägen. Vi kommer därför fortsätta det juridiska spåret sålänge vi har möjlighet.

Det är därför mycket viktigt att vi inte sätter oss ned och tror att vi har vunnit utan arbetet mot en stenkross måste föras vidare på flera fronter.

Vad händer just nu?

– Domstolen kommer sannolikt att skicka vår överklagan till Skanska för yttrande. Om det inte redan har skett kommer det att ske i närtid. Skanska kan välja att svara med egna utredningar eller att inte svara alls. Vi vet inte.
– Om Skanska inkommer med yttrande + utredning behöver vi analysera det de uppger och eventuellt inkomma med eget yttrande (kompletterande utredning).
– Vi väntar på att domstolen skall återkomma med datum för förhandling. En rimlig tidslinje är att vi får besked innan årsskiftet och att datum sätts i q1 ’25. Men att det blir under hösten 2025 kan inte uteslutas.
– Vi väntar på besked hur förhandlingen kommer att se ut. Domstolen brukar fråga parterna

– Skriftlig eller muntlig handläggning styrs också av om någon av parterna åberopar muntlig bevisning + syn (kontroll på plats).

Vad säger juristerna?

– Syn på plats muntlig bevisning skulle innebära att de experter vi anlitat själva på plats får berätta vad de kommit fram till. Detta är att föredra enligt våra ombud.

Hur ser det ut i stoppakrossenkassan?
– Vi har spenderat de medel vi tidigare har samlat in.

– En ny crowdfunding är högst aktuell inom kort.

– Vi tar löpande emot bidrag då vi fortfarande driver frågan.

SWISH: 1234 89 66 43 – märk inbetalningen med “krossen”

Mvh

volontärerna bakom #stoppakrossen vid Nackareservatet

www.stoppakrossen.nu

info@stoppakrossen.nu

13a_Protokollsutdrag_KSSU_2024-09-17_§100.pdf https://handlingar.nacka.se/handlingar/Kommunstyrelsen/2024/2024-09-30/13_Inriktningsbeslut_Gungviken_%C3%96sterviks_verksamhetsomr%C3%A5de/13a_Protokollsutdrag_KSSU_2024-09-17_%C2%A7100.pdf

13b_Tjskr_Inriktningsbeslut_Gungviken_Östervik.pdf
https://handlingar.nacka.se/handlingar/Kommunstyrelsen/2024/2024-09-30/13_Inriktningsbeslut_Gungviken_%C3%96sterviks_verksamhetsomr%C3%A5de/13b_Tjskr_Inriktningsbeslut_Gungviken_%C3%96stervik.pdf

13c_Bilaga_1_Start_PM.pdf
https://handlingar.nacka.se/handlingar/Kommunstyrelsen/2024/2024-09-30/13_Inriktningsbeslut_Gungviken_%C3%96sterviks_verksamhetsomr%C3%A5de/13c_Bilaga_1_Start_PM.pdf

13d_Bilaga_2_Principöverenskommelse_inkl_kartbilaga.pdf
https://handlingar.nacka.se/handlingar/Kommunstyrelsen/2024/2024-09-30/13_Inriktningsbeslut_Gungviken_%C3%96sterviks_verksamhetsomr%C3%A5de/13d_Bilaga_2_Princip%C3%B6verenskommelse_inkl_kartbilaga.pdf