BULLER från en stenkross är inte att leka med!
Att sova med öppna fönster såväl i närheten av stenkrossen eller Saltsjöbadsleden pga trafiken från och till krossen varannan minut dygnet runt alla dagar i veckan kommer i många fall inte vara möjligt.
Hur låter det från en stenkross?
Om du har ett äldre hus, så kan det ha svårare att hantera den nya ljudmiljön, vilket gör att dessa kommer att drabbas hårdare även inomhus. Ljudmiljön kan bli outhärdlig inomhus, vilket delvis kan avhjälpas med tre-glas fönster. Men detta kommer att inte finansieras av Skanska som kommer att säkerställa att man ligger precis på gränsen för vad som är tillåtet.
Bilden ovan visar en simulering hur du kommer att påverkas av bullret från själva stenkrossen.
Medicinska skador vid buller
- Från 40 dB: Inlärnings- och koncentrationsstörningar är troliga.
- Från 60 dB: Hörselskador efter längre tids påverkan är troliga.
- Från 65 dB: 20 % förhöjd risk för hjärt-kärl-sjukdomar vid längre tids påverkan.
Regler för industribuller vid bostäder (Boverket)
Nedan ser du maximala värden för uteplatsen vid olika tider.
Med återkommande impulsljud från lastning och lossning av bergmassor och från skutknack mm bör värdena i tabell 2 sänkas med 5 dBAekv. Dvs tillåtet värde för uteplats blir då 35 dBA natt 22-06, och 40 dBAekv övriga tider på dygnet.
Vill man sitta i kvällsolen en varm kväll så är gränsvärdet på 35 -45 decibel inte speciellt roligt.
Det ljudtest som genomfördes för snart 4 år sedan rakt nedanför Gungviken låg för de flesta fastigheter under de lagliga gränsvärdena. Trots detta uppfattades ljudet som enormt störande för en stor del av närområdet och vissa platser var inte möjliga att befinna sig på under ljudtestet. Med detta som referens kommer vissa fastigheter att uppfattas som mer eller mindre obeboeliga, med tanke på att krossen skall vara öppen dygnet runt.
Denna höga ljudnivån innefattar naturligtvis alla stockholmare som idag njuter av att ta del av Nackareservatet. De områden som idag nyttjas av friluftsmänniskor och andra som bara vill njuta av den vackra miljön kommer att störas av buller.
Sommaren 2022 fick Carl af Peterséns och Skanska möjlighet att driva en stenkross under tre veckor på Gungviken. Ljudnivån visade sig då till och med vara högre än det ljudtest som genomförts.
Hörselskador och sömnstörningar
Buller och vibrationer från stenkrossar är också en betydande oro för invånarna i närliggande samhällen. Enligt en studie utförd av forskare vid Harvard T.H. Chan School of Public Health kan långvarig exponering för buller från industriella anläggningar öka risken för hörselskador och sömnstörningar. Dessutom visade en undersökning genomförd av University of Michigan att människor som bor nära stenkrossar upplever högre nivåer av stress och olägenheter relaterade till buller och vibrationer.
Allvarliga risker för människors hälsa och miljön
Sammanfattningsvis är det tydligt att etableringen av en stenkross i ett villasamhälle och ett naturreservat kan medföra allvarliga risker för människors hälsa och miljön. Det är därför av yttersta vikt att noggrant överväga alla potentiella konsekvenser och genomföra lämpliga åtgärder för att minimera negativa effekter innan ett sådant projekt genomförs. Referenser till forskning och rapporter från auktoritativa källor är avgörande för att underbygga dessa påståenden och informera beslutsfattare och allmänheten om de potentiella riskerna med stenkrossning.