Det juridiska läget just nu att #stoppakrossen

Pågår fortfarande en juridisk process om stenkrossen i Gungviken?

  • Ja. Det har varit många turer i olika rättsliga instanser. Just nu ligger frågan om stenkrossen i Gungviken ska förbjudas eller inte för prövning i Mark- och miljööverdomstolen (MÖD), högsta instans.

Den tidigare instansen (Mark- och miljödomstolen) har avslagit överklagandet om att stenkrossen ska förbjudas. Detta beslut har i sin tur överklagats till MÖD av Nacka kommun, ABC Seglarskola, Saltsjö-Duvnäs Fastighetsägarförening och vissa privatpersoner.

Det är alltså MÖD som nu, efter att ha beviljat prövningstillstånd, slutligt ska ta ställning i frågan om stenkrossen i Gungviken ska förbjudas eller inte.

Stämmer det att Skanska har lagt ner sina försök att få etablera en stenkross i Gungviken?

  • Nej det stämmer inte. Skanska är i allra högsta grad aktiva i den frågan. Så sent som den 29 november i år gav Skanska in en tolvsidig inlaga till MÖD där de argumenterar för att en stenkross i Gungviken ska tillåtas. Skanska menar att de har visat att de förväntade miljöeffekterna av en stenkross i Gungviken kan hållas på en låg, acceptabel nivå som inte leder till olägenhet för människors hälsa eller för miljön.

Vad tänker ni som har överklagat till MÖD säga mot det som Skanska säger i MÖD?

  • Med stöd av tekniska och utredande konsulter påstår vi som överklagat sammanfattningsvis att Gungviken är en olämplig plats för att etablera en stenkross. Vi menar att de förväntade miljöeffekterna (buller, trafik, utsläpp, artskydd m.m.) kommer att leda till en olägenhet för människors hälsa och för miljön som absolut inte kan accepteras. Det ska tilläggas att MÖD har beviljat prövningstillstånd (ändringsdispens) vilket måste uppfattas som positivt för vår sak.

Hur finansieras processen i MÖD? Har ni pengar så det räcker?

  • Kostnaden för överklagandet, anlitade av Antonsson Öberg Advokater, Sveriges bästa miljöjurister och tekniska/utredande konsulter har fram till nu bekostats genom den crowdfunding som ägde rum under våren 2024. Tillsammans lyckades vi få in drygt 1,5 miljon kr som har gått åt. Nu behöver den kassan fyllas på. För att argumentera mot Skanska, och för att kunna genomföra förhandlingen i MÖD på bästa sätt, behöver vi ca 1 miljon kr till.

Vi är otroligt tacksamma för alla som varit med och bidragit genom åren! Vi är precis lika upprörda som ni över att vi medborgare med skattade pengar skall behöva bekosta en process rörande en stenkross på Gungviken som politikerna dessutom säger sig vara emot! 

Kommunen är tydliga med att de aldrig tar fram bevis, dvs utredningar som styrker deras underlag. Det var anledningen till att vi förlorade klart i både Länsstyrelsen och Mark o miljödomstolen. Tack vare alla generösa bidrag lyckades få ihop expertutredningar som nu gav oss prövningstillstånd i Mark- och miljööverdomstolen. Detta är nu sista instans!

Jag har hört att det inte blir någon stenkross i Gungviken. Där ska istället etableras någon form av båtuppställningsplats. Vad är det som gäller?

  • Det pågår diskussioner mellan kommunen och markägaren om annan verksamhet än stenkross i Gungviken. Inget är dock slutligt bestämt i den delen. Om MÖD förbjuder stenkrossen i Gungviken blir vi garanterade att det inte blir någon stenkross där. Vi ser inga problem med en båtuppställningsplats eller liknande verksamhet i Gungviken utan vår oro handlar om vad som i slutändan kommer att etableras i Gungviken om MÖD säger ok till en stenkross.

Stämmer det att detaljplanearbetet för en båtuppställningsplats nu har stoppat stenkrossen för gott?

  • Detaljplanearbetet bekostas av markägaren Carl af Petersén och är på inget sätt bindande, han kan hoppa av när han vill och då stoppas processen. Dessutom är planprocessen så lång att en båtuppställningsplats inte är aktuell förrän 2034 vilket innebär att en stenkross mycket väl kan bli aktuell fram till dess.

Men kommunen kan väl stoppa en stenkross genom att tex inte godkänna transporter till och från stenkrossen?

  • Mats Gerdau, kommunstyrelsens ordförande i Nacka och Peter Zethraeus, kommunalråd i Nacka och ordförande i Natur och trafiknämnden har varit tydliga på möten och i korrespondens med oss att kommunen varken kan eller få gå emot ett domstolsbeslut! De är också tydliga med att det är markägarens beslut i första hand, men att kommunen bland annat måste godkänna transporter till och från stenkrossen.

De har dock inte velat säga om man kommer att göra det samt att man inte kan fatta beslut i en fråga som inte ligger på bordet just nu och att Moderaterna och kommunen inte kan ta ansvar för vad som sker och beslutas efter mandatperiodens slut vid ett eventuellt maktskifte.

Varför behöver ni ytterligare ekonomisk hjälp när vi redan har bidragit så mycket ekonomiskt i omgångar under 5 år och kommunen det faktum säger sig vara emot en stenkross och själva borde finansiera processen?

  • Kommunen är tydliga med att de aldrig tar fram bevis, dvs utredningar som styrker deras underlag. Det var anledningen till att vi förlorade klart i både Länsstyrelsen och Mark o miljödomstolen. Tack var att alla generösa bidrag lyckades vi få ihop expertutredningar som nu gav oss prövningstillstånd i mark- och miljööverdomstolen MöD, vilket är ovanligt!  Detta är nu sista instans!

Allt detta kommer tyvärr att kosta pengar. Vi har beräknat den totala kostnaden till cirka en miljon kronor och idag har vi inga pengar i kassan. Redan har ett fåtal generösa familjer i Saltsjö-Duvnäs garanterat 250 000!

För att genomföra processen behöver vi ha fått in 750 000 SEK under december 2024.

Ge ditt bidrag genom att Swisha till Saltsjö-Duvnäs Fastighetsägarförening: 1234 89 66 43 eller sätt in ditt bidrag på bankgiro 5254-2172 märk betalningen #Stoppakrossen och namn innan den 13/12 2024!

För att säkerställa att ni får information från oss så behöver Ni registrera er på vår nya namninsamling https://stoppakrossen.nu/skriv-under/, Stoppakrossen vid Nackareservatet.

Följ oss också via vår hemsida www.stoppakrossen.nu och info@stoppakrossen.nu

Med vänlig hälsning

Pontus Lesse, ordförande Stoppakrossen vid Nackareservatet

Helen von Bahr, ordförande Saltsjö-Duvnäs Fastighetsägareförening (SDF)