Stenkrossen planerad nära Nackareservatet utgör inte bara en allvarlig risk för miljön och den omgivande naturen utan också för vår närmiljö och människors hälsa. Med cirka 3,5 miljoner besökare årligen är Nackareservatet en oumbärlig del av Stockholms gröna lunga och en fristad för många växt- och djurarter.
Ekosystem som sätts ur spel
Påverkan av stenkrossen på miljön och djurlivet i vattnet är av stor oro och kan ha långtgående konsekvenser för ekosystemet i Duvnäsviken. Enligt rapporter från VISS-Vatteninformationssystem Sverige befinner sig vattenkvaliteten i Duvnäsviken redan i ett mycket dåligt skick, och flera utredningar har gjorts för att bedöma situationen och identifiera nödvändiga åtgärder för att förbättra vattenkvaliteten.
Övergödning av kväve
En av de mest oroande aspekterna är den ökade tillförseln av kväve till Duvnäsviken från stenkrossen. Konsekvenserna av ökad kvävetillförsel är betydande och kan påverka människor som vill utnyttja vattnet för rekreation. Kväve är ett näringsämne som kan bidra till övergödning av vattenmiljön och främja tillväxten av alger. Enligt VISS-rapporten uppfyller inte vattenförekomsten kraven för god ekologisk status avseende fysisk-kemiska kvalitetsfaktorer kopplade till övergödning, och åtgärder behöver vidtas för att minska utsläppet av kväve och återställa en sund vattenmiljö. Dessutom är kväve svårt att rena bort från vatten och kräver höga kostnader och avancerad teknik för att behandla. Det är särskilt problematiskt eftersom kväverening blir ännu svårare under låga temperaturer, vilket begränsar möjligheterna till effektiv rening av vattnet i Duvnäsviken.
Tung Trafik
Tillkomsten av stenkrossen skulle inte bara medföra ökad tung lastbilstrafik, vilket i sig kan vara skadligt för luftkvaliteten och öka risken för olyckor, utan även bidra till buller, damm och avfall som kan förvärra miljöförhållandena i området. Bullret från stenkrossen, enligt EU:s naturvårdsdirektiv, kan klassas som avsiktlig störning av djurlivet och har också känt negativa effekter på människors välbefinnande och hälsa, vilket kan öka risken för stressrelaterade sjukdomar och sömnstörningar.
Buller & Ljud
Bilden av simuleringen visar tydligt hur bullret från stenkrossen kan påverka vårt närområde och vår livsmiljö negativt. Det är inte bara en fråga om omedelbara konsekvenser för miljön och djurlivet utan också en fråga om människors hälsa och välbefinnande.
Bilden ovan visar en simulering hur du kommer att påverkas av bullret från stenkrossen.
Vattenkvaliten i Duvnäsviken/Lännerstasundet kommer att försämras ytterligare genom ökad tillförsel av kväve.
Den ökade tillförseln av kväve till Duvnäsviken/Lännerstasundet från stenkrossen utgör en ytterligare miljöbelastning. Redan befinner sig vattenkvaliteten i dessa områden i ett dåligt skick enligt VISS-Vatteninformationssystem Sverige, och ytterligare tillförsel av kväve kan leda till algtillväxt och försämrat siktdjup, vilket kan göra bad och segling mindre trivsamt och till och med hälsoskadligt för människor, särskilt för barn med astma, krupp, förkylningsastma och dammallergi.
Extra känsliga personer
Barn med dessa tillstånd är särskilt känsliga för luftföroreningar och damm, vilket kan utlösa eller förvärra deras symtom och leda till allvarliga hälsoproblem. För dessa barn kan den ökade exponeringen för damm och luftföroreningar från stenkrossen vara särskilt farlig och kan leda till ökade besvär och försämrad livskvalitet.
Hur påverkar detta barn och vuxna som vill nyttja vattnet för bad och segling. Ingen vill väl bada i alger? Stenkrossen kommer att släppa ut stora mängder kväve till Duvnäsviken/Lännerstasundet. Kväve är svårt att rena bort och det går inte alls under 10 plusgrader.
Vattenkvalitén i Duvnäsviken/Lännerstasundet är i dagsläget dålig. En ökad tillförsel av kväve kommer att övergöda viken och försämra vattenkvalitén ytterligare. Konsekvensen blir algtillväxt och dåligt siktdjup.
Således inte så trevligt att varken bada eller segla i!
I ljuset av dessa risker är det av yttersta vikt att agera för att skydda vår närmiljö och människors hälsa genom att motverka etableringen av stenkrossen nära Nackareservatet. Genom att stödja initiativ och åtgärder för att bevara vår natur och vårt ekosystem kan vi skapa en hälsosam och hållbar miljö för nuvarande och kommande generationer.
Även människors hälsa påverkas
I sammanhanget är det viktigt att förstå att den ökade tillförseln av kväve till Duvnäsviken från stenkrossen inte bara hotar den naturliga miljön utan även människors hälsa och välbefinnande genom att minska möjligheterna till frisk rekreation i vattenmiljön. Det är därför av yttersta vikt att vidta åtgärder för att minska utsläppet av kväve och skydda vattenkvaliteten i Duvnäsviken för nuvarande och kommande generationer.