Kampen mot stenkrossen startade 2018
Kampen mot en stenkross i Gungviken, högst upp på berget vid Duvnäsviken, började hösten 2018.
Skanska anmälde då till Nacka kommun att de ville upprätta en stenkross för 600 000 ton bergmassor per år, att krossas dygnet runt alla dagar om året utom röda dagar. Detta skulle förstöra vårt boende och vårt friluftsliv. Men inte bara vi här i Saltsjö-Duvnäs skulle drabbas utan även för Tollare, Fisksätra, delar av Storängen och boende längst med hela Skurusundet. Och inte bara boendet – det skulle påverka fastighetspriserna.
Efter hård kamp, där vi bland annat spelade upp exakt de ljud vi skulle höra från stenkross verksamheten med alla politiska partier inbjudna till att lyssna från Måsungeklubben, fick vi politikerna i april 2019 att förbjuda Skanska att bedriva den anmälda stenkrossverksamheten.
Skanska överklagade till Länsstyrelsen som i december avslog överklagandet eftersom länsstyrelsen ansåg att verksamheten var tillståndspliktig, och därför inte kunde påbörjas efter endast en anmälan till kommunen.
Skanska överklagade då till Mark- och miljödomstolen som i mars 2021 upphävde Länsstyrelsens beslut och slog fast att massorna omfattas av ett undantag från tillståndsplikt och återförvisade därför ärendet till länsstyrelsen.
Skanska överklagade domen till Mark- och miljööverdomstolen eftersom Skanska var missnöjda med att stenmassorna betraktades som avfall.
Mark- och miljööverdomstolen avvisade dock Skanskas överklagande i september 2021.
Skanska överklagade i februari 2022 Mark- och miljööverdomstolens beslut till Högsta domstolen som dock beslutade att avslå resningsansökan.
Som beskrevs ovan återförvisade ju Mark- och miljödomstolen ärendet till länsstyrelsen. I juni 2023 upphävde länsstyrelsen Nacka kommuns beslut och återförvisade ärendet till Nacka kommun för fortsatt handläggning på den grunden att Länsstyrelsen inte ansåg att det fanns tillräckliga skäl för att förbjuda verksamheten. Länsstyrelsen ansåg alltså inte att verksamheten kommer att ha så negativa konsekvenser – konsekvenser som inte heller kan mildras genom att sätta villkor för hur verksamheten får bedrivas – att den behöver förbjudas. SDF och kommunen har överklagat länsstyrelsens beslut och kampen är långt ifrån vunnen. Det gäller helt enkelt att hålla ut och göra allt vi kan.
Våra lokala insatser
I alla dessa turer har vi för de boendes räkning lämnat in våra inlagor med välunderbyggda argument rörande alltifrån buller, hälsopåverkan, miljö- och kulturutredningar till kväve- och reningsutredningar. Nu senast i höstas en utredning som påvisar att det finns sju olika typer av fladdermöss just där, varav fyra är rödlistade.
Volontärer och engagerade har tillsammans med våra lokala jurister Helena Rudin och Magnus Moreau som lett arbetet med inlagor till domstolarna och kontakterna med kommunens politiker och tjänstemän. I det första kritiska läget våren 2019 bildades också en aktionsgrupp tillsammans med ett antal duvnäsbor. Många hjälpte till med att sprida budskapet bland annat genom att dela ut flygblad vid ICA Maxi och Tollare och sätta upp banderoller runt om i Nacka. Det öppnades också en protestsida som 5 250 skrivit under.
Vanliga frågor
Varför behöver jag skriva namninsamlingen igen?
Den tidigare namninsamlingen gjordes med start 2019 på plattformen skrivunder.com i samarbete med en privatperson, SDF (Saltsjö-Duvnäs Fastighetsägareförening) och Stoppa Krossen vid Nackareservatet (tidigare Bra Natur i Nacka).
Vi får inte längre tillgång till de namnunderskrifterna som samlades in och nu behöver alla som redan skrivit under, skriva under på nytt.
Utbyggnad av tunnelbana och Nacka Stad kräver väl en kross?
Utbyggnad av Nacka Stad och tunnelbanan innebär att massor av berg måste sprängas och omvandlas till makadam. Då behövs en kross.
Vi förespråkar att använda sig av en temporära stenkross, så som gjordes vid Nacka Forum.
Stenkrossen i Nacka, Gungviken är dock en permanent kross som kommer att ha tillstånd att krossa sten dygnet runt i 10 års tid. Sten som krossas där skall köras in från ett stort upphämtningsområde och är inte en restprodukt av att det byggs i Nacka. En permanent stenkross måste placeras där den inte stör djur, natur, hav och luft och inte heller i levande villasamhällen.
Vilka är direkt drabbade av stenkrossen?
Boende i Nacka kommer att drabbas på olika sätt. Odiskutabelt är att boende i Saltsjö-Duvnäs, Tollare, Östervik, Drevinge, Sågtorp och djurliv Nackareservatet är hårdast drabbade.
Den påverkan som främst har utretts är relaterat till:
- Buller
- Trafik
- Luftpåverkan
- Hydrogeologi
- Djurliv
Bullerkarta:
Vilka är Stoppa Krossen vid Nackareservatet?
Stoppa Krossen vid Nackareservatet (tidigare Bra Natur i Nacka) är en ideel förening. Org.nr: 802546-4028
Ordförande är Pontus Lesse.
Det som började med en arbetet mot en etablering av stenkrossen i Gungviken är nu ett av flera planerade projekt som värnar om Nackas unika natur.
Gruppen består vidare av sakkunniga med ansvarsområden, press, kommunikation, juridik, miljöfrågor, tryck, distribution, projektledning, IT, webb, AD, sociala medier, ledning och ekonomi.
Vem som helst kan bli medlem, inte bara Nackabor eftersom Nackareservatet också utnyttjas av friluftsintresserade människor i hela Storstockholm.
info@stoppakrossen.nu
Vad skall pengarna användas till?
Alla som engagerar sig i #stoppakrossen och Stoppa Krossen vid Nackareservatet jobbar ideellt utan ersättning i syfte att förhindra att det etableras en permanent stenkross i Gungviken.
För att få ett prövningstillstånd behöver vi motbevisa utdaterade och felaktiga påståenden som gjorts av Skanska. Ditt bidrag kommer att användas till kostnader för externa advokater, sakkunniga, specialister och utredningar. Vi har tagit in offerter från samtliga och fått besked att 1,2M är det vi behöver i detta skede.
De huvudsakliga inom områdena vi utreder är; Ljud, buller, närmiljö, trafik, luft, vatten, natur och djurliv.
Här redovisar vi löpande hur pengarna används: https://stoppakrossen.nu/crowdfundingbudget-och-inlagor/
Varför är det Saltsjö-Duvnäs Fastighetsägareförening som är mottagare när jag skall swisha till #stoppakrossen?
Anledningen till att pengarna går via Swish till Saltsjö-Duvnäs Fastighetsägareförening (SDF) är att det är SDF som har avtalet med advokaten dvs det juridiska ombud som arbetar med den juridiska inlagan. Insamlade medel sätts på ett separat konto enkom för arbetet med att stoppa krossen och sker tillsammans med den ideella föreningen Stoppa Krossen vid Nackareservatet.