Kampen mot en stenkross i Gungviken, högst upp på berget vid Duvnäsviken började hösten 2018.
Skanska anmälde då till Nacka kommun att de ville upprätta en stenkross som ska:
Krossa 600 000 ton per år – Dygnet runt – En lastbil var 4:e minut – i 10 ÅR
Nedan har du historik från nuläget och bakåt. Börja nerifrån och uppåt om du vill följa allt kronologiskt. Vi fyllar på löpande.
2024 April
Nu intensifierar vi kampen mot stenkrossen
Än är inte hotet om en stenkross vid Gungviken undanröjd. Den senaste domen från Mark- och Miljödomstolen gick oss tyvärr emot på alla punkter. Det finns nu därför en påtaglig risk för att en stenkross etableras i Gungviken. För att kunna gå vidare i processen behövs mer pengar och Saltsjö-Duvnäs Fastighetsägareförening (SDF) tillsammans med föreningen Bra natur i Nacka gör återigen en crowdfunding”.
Du som vill bidra är varmt välkommen att göra det, swisha till 1234 89 66 43 eller bankgiro 5254-2172. Märk inbetalningen med ’stenkrossen’.
Pengarna går till ett konto i SDF eftersom SDF har avtalet med det juridiska ombudet.
Vi ger inte upp. Vi har skickat in en inlaga till Mark- och Miljööverdomstolen genom vårt juridiska ombud Johan Öberg, en av Sveriges bästa miljöjurister, och vi arbetar nu för att få ett s k prövningstillstånd så att ärendet ska tas upp igen. Advokat Johan Öberg anser att domen är mager och att mer bevisning behövs. Det kräver ett intensifierat arbete och mer resurser. Vi har bara max ett par månader på oss att få ett prövningstillstånd och det kommer att kräva mer juridisk expertis och fler utredningar. Kommunen är helt på vår sida och även de har skickat in en inlaga. Alla skrivelser och inlagor i ärendet finns att läsa på kommunens hemsida.
Därför breddar vi nu arbetsgruppen. Fler engagerade Duvnäsbor med juridisk kompetens har tagits in. I arbetsgruppen finns också ett antal personer som hjälper till att ta fram underlag, hitta experter och ha kontakt med kommunen. Gruppens arbete sker helt på ideell basis.
Föreningar och volontärer från hela Nacka jobbar just nu dygnet runt och informerar och samlar in pengar för att få till en resning av ärendet i ny instans.
Ytterligare crowdfunding på minst 1 miljon behövs omgående. Externa utredningar från experter och professorer kommer att vara helt avgörande för att få prövningstillstånd och det kostar pengar. Vi kommer också att behöva fler timmar av vårt ombud. Alla kostnader för ombudet och externa utredningar tas från crowdfundingen.
Vilka är Bra Natur i Nacka? Eftersom stenkrossen inte bara påverkar Saltsjö-Duvnäs, utan även Tollare, Lännersta och Fisksätra har en ideell förening startats. Föreningen heter Bra Natur i Nacka, med syfte att engagera fler Nackabor i opinionen och som kan bidra till crowdfundingen. Föreningen har samlat all information på www.stoppakrossen.nu.
2024 12:e Mars
Nacka Kommuns skickar in sin utvecklade talan:
Bilaga 1, utvecklad talan i överklagan 2024-03-12
2024 Mars
Från hösten 2018 till våren 2024 har ärendet vandrat från kommun till länsstyrelse, till Mark- och miljödomstolen och vidare till Mark- och miljööverdomstolen.
Skanska ville få upp målet till Högsta domstolen som avslog resningsansökan. Ärendet återförvisades till länsstyrelsen som i sin tur återförvisade det till Nacka kommun.
Därmed börjar vi om igen.
En central fråga är avgjord och kan inte överklagas och det är att Mark- och miljödomstolen har slagit fast att bergmassorna inte är biprodukter som Skanska ansåg utan avfall. Men hur detta avfall ska hanteras är inte klart.
Ärendet är nu återigen i Mark- och miljödomstolen som väntas fatta ett beslut när som helst, dock före sommaren 2024.
Här kan du ladda ner en mer utförlig sammanfattning: Nuläge
Kampen är långt ifrån vunnen. Det gäller helt enkelt att hålla ut och göra allt vi kan.
2024 Februari
Den 19 februari höll Stoppa Krossen ett möte i samarbete med fastighetsföreningen i Ringparksstugan. Det kom omkring 150 personer. Programmet hade nio olika talare som föreläste och diskuterade om allt ifrån buller, kväveutsläpp till juridik.
Se program nedan:
Vill du se en PDF eller skriva ut klicka här eller klicka på bilden.
Alla deltagare var mycket eniga – att placera en stenkross i Gungviken är otroligt dålig ide.
Nedan ser ni framsidan på den 4-sidiga inbjudan som gick till alla Saltsjö-duvnäs bor.
Klicka på bilden eller här för att få upp hela broschyren.
Här är länk till en artikel om mötet från Nacka Värmdöposten:
Vill ni ha ett liknande möte hos er tex. Tollare, Fisksätra, Storängen……. eller annan ort.
Kontakta oss på info@stoppakrossen.nu så hjälper vi er med material etc.
2023 September
Nacka kommun i samarbete med Saltsjö-Duvnäs Fastighetsägareförening (SDF) överklagar Länstyrelsens beslut att återföra ärendet till Nacka kommun.
Överklagan sker hos Mark- och miljödomstolen.
2023 juni
Länsstyrelsens upphävde Nacka kommuns beslut och återförvisade ärendet till Nacka kommun för fortsatt handläggning.
Grunden för länsstyrelsen beslut var att de inte ansåg att det fanns tillräckliga skäl för att förbjuda verksamheten.
Länsstyrelsen ansåg alltså inte att verksamheten kommer att ha så negativa konsekvenser att den behöver förbjudas.
Detta beslut medför att det återigen finns en stor risk att Skanska och Carl af Peterséns lyckas att etablera en stenkross i Nackareservatet.
2022 februari
Skanska överklagar i februari 2022 Mark- och miljööverdomstolens beslut till Högsta domstolen som beslutar att avslå resningsansökan.
Därmed står det fast att bergmassor är avfall.
2021 september
Nu överklagar Skanska domen till Mark- och miljööverdomstolen som i september 2021 avvisar Skanskas överklagan och de får inte prövningstillstånd.
2021 mars
Mark- och miljödomstolen upphävde i mars 2021 Länsstyrelsens beslut och slog fast att det krävs tillstånd (dvs inte bara en anmälan) plus, särskilt viktigt, att massorna ska ses som avfall och inte biprodukt som Skanska hävdat. En seger för oss!
2020
Nacka Kommun – Juni
Yttrande över överklagande, förbud att bedriva kross m.m. vid Gungviken
Erstavik 25:1, Gungviken Mark- och miljödomstolen, mål M528-20
En anmälan om ny anläggning med kross och masshantering från Skanska Industrial Solutions AB (Skanska) behandlades av nämnden den 10 april 2019, varvid nämnden beslutade förbjuda den anmälda verksamheten inom det aktuella området vid Gungviken. Läs den i sin helhet här: 15_d_miljo_erstavik_25_1_yttrande_överklagande_gungviken_yttrande_antaget
Skanska
Skanska överklagar till Mark- och miljödomstolen.
2019 December
Länstyrelsen avslår Skanskas överklagande.
Stenkrossen får inte placeras i Gungviken.
Nacka Kommunstyrelses ordförande föreslog på kommunstyrelsens sammanträde den 3 december ett så kallat ”Ordförandeinitiativ – Nej till stenkross i Gungviken”. En enhällig kommunstyrelse valde att stödja förslaget.
Utdrag ur skrivelsen:
”Den tilltänkta stenkrossen skulle medföra betydande störningar för närboende och även
påverka omgivande natur- och friluftsmiljö negativt och försvåra annan företagsetablering i området. Dessutom saknas ett folkligt och politiskt stöd för en stenkross i Gungviken.”
11 NOVEMBER 2019
SALTSJÖ-DUVNÄS FASTIGHETSÄGAREFÖRENING (SDF) SKICKAR IN ”INLAGA TILL LÄNSSTYRELSEN”
Skrivelsen består av ett huvuddokument med sju bilagor. Ett genomarbetat dokument som dessutom är lättläst.
När man läst inlagan så förstår man hur ”korkat” Skanskas och Carl af Pederséns förslag är om att etablera en stenkross i Gungviken.
9 NOVEMBER 2019
STOPPAKROSSEN.NU HAR SAMLAT IN 328 761 KRONOR GENOM CROWFUNDING OCH I SAMARBETE MED SDF.
NU KAN DU SE FILMEN FRÅN ARBETSGRUPPEN STOPPA STENKROSSEN
https://www.youtube.com/@stoppaskanskasstenkrossigu6754
Filmen visa hur transporterna och stenkrossen påverkar närmiljön för människor i
Saltsjöbaden, Fisksätra, Tollare, Saltsjö-Duvnäs, Lännersta
15 MAJ 2019
SKANSKA ÖVERKLAGAR NACKA KOMMUNS BESLUT OM ATT FÖRBJUDA STENKROSSVERKSAMHET I GUNGVIKEN
Skanska har överklagat förbudet mot den anmälda stenkrossen, som miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutat om. Ärendet är skickat till länsstyrelsen för överprövning. I väntan på överprövning är verksamheten förbjuden.
För mer information och se Skanskas dokument angående överklagan.
Skanskas överklagan
14 MAJ 2019
RESULTAT AV BULLERTEST
Lördagen den 6 april genomfördes ett mycket lyckat test. En stor grupp människor befann sig på Måsungeklubben i Saltsjö-Duvnäs dit också politiker bjudits in.
Men det fanns också många människor spridda runt omkring i kommunen som också registrerade bullret.
Bullerkällan arrangerades genom en högtalaranläggning som av tillgänglighetsskäl blev placerad på Saltsjöbadsvägen vid Gungviken strax nedanför det av Skanska tilltänkta arbetsområdet för stenkrossen.
Bullerkällan genererade ljud från samma verksamheter och maskinell utrustning som är tänkt för arbetsområdet, exklusive ljud från skutknacken, då Skanska angivit att de strukit tanken på skutknack.
Vi har därmed fått värdefull information och politiker och allmänhet har fått möjlighet att själva uppleva innebörden av denna typ av verksamhet.
Bilden nedan visar en simulering av resultaten.
Visar hur närområdet påverkas av bullret från stenkrossen.
Medicinska skador vid buller
- Från 40 dB: Lär- och koncentrationsstörningar är möjliga.
- Från 60 dB: Hörselskador efter längre tids påverkan är möjliga.
- Från 65 dB: 20 % förhöjd risk för hjärt-kärl-sjukdomar vid längre tids påverkan.
Regler för industribuller vid bostäder (Boverket)
Nedan ser ni maximala värden för uteplatsen vid olika tider.
Vill man sitta i kvällsolen en varm kväll så är gränsvärdet på 45 decibel inte speciellt roligt.
Som ni ser på Bullerkartan från stenkrossen kommer stora delar av Saltsjö-Duvnäs ha 62 decibel.
De delar i Saltsjö-Duvnäs som ligger i 35 decibel området drabbas dock hårt av lastbillsbullret som förmodligen också kommer upp i 62 decibel.
10 APRIL 2019
FÖRBUD MOT SKANSKAS STENKROSS I GUNGVIKEN
På onsdagseftermiddagen den 10 april beslutade miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Nacka om att förbjuda den stenkross som företaget Skanska vill placera i Gungviken.
Skanska kommer att analysera beslutet innan man bestämmer sig för om man ska driva planen vidare, heter det efter ett uttalande från Skanska.
LYSSNA OCKSÅ PÅ PONTUS LESSES INTERVJU MED HILLEVI NORDQVIST NÄRBOENDE TILL STENKROSSEN I HUDDINGE. INTERVJUN GJORD APRIL 2019
6 april 2019
BULLERTEST 2
För att ladda ner en PDF klicka på inbjudan.
FÖRST UT MED NYHETEN VAR P4
TÄTT FÖLJD AV SVT SOM LA UPP EN FILM MED STENKROSSARLJUDET:
Klicka här för att höra reportaget
BULLERTEST 2
Vi behöver anskaffa en betydligt kraftfullare anläggning om vi vill återskapa den genomsnittliga
ljudnivån på 120 dBA som Skanska anger i sin ansökan.
. . . .
Ljudanläggningen som behövs för att nå upp till 120 decibel är den anläggning som används
på Roskildefestivalens stora scen, det för att klara att ge ljud till 120 000 åskådare.
För att driva anläggningen behöver vi ett dieseldrivet elverk som ger 125 ampere strömstyrka.
Allt konfigureras uppe på flaken på en lastbil med släp och kapell. Det behövs också mixerbord och två ljudtekniker (och en lastbilschaufför) för att få det hela att fungera.
Anläggningen kostar 40 miljoner i inköp, men vi har fått ett förmånligt hyrespris där vi kommer undan med 150 000 kronor.
Vi har nu fått in över 150 000 kr vilket innebär att vi kommer kunna genomföra ljudtestet som var vårt första mål. Stort tack till alla som har skänkt pengar!
Några politiska partier har redan insett hur ”galet det vore att placera en kross på berget” och beslutat sig för att säga Nej! Några partier avvaktar fortfarande.
Vi vill nu få alla att förstå att detta aldrig får ske. Därför har vi beslutat att fortsätta med annonser, trycka upp flygblad, banderoller, genomföra stora aktiviteter i samband med ljudtestet den 6 april samt producera en kort film.
16 FEBRUARI 2019
BULLERTEST 1
Några duvnäsfamiljer hyrde en ljudanläggning och försökte simulera ljudnivån från en bergkross lördagen den 16 februari. Tyvärr räckte inte utrustningen till för att komma upp till toppnivåerna. Man uppnådde 95-105 dBA, men skulle behöva uppnå nivåer på 120-129 dBA. Örats smärtgräns ligger på 120 dBA. Det räckte dock till för att många skulle bli rejält upprörda och ljudvärden över acceptabla gränsvärden uppmättes vid många hus. Enligt Socialstyrelsen normer får det vara max 50 dBA vid fasaden dagtid och det är likvärdigt av ljudet av ett kraftigt regn.
Vid försöket uppmättes nivåer på 80 decibel vid fasad, både i Tollare och i Saltsjö-Duvnäs.
Som omräknat till de ljudnivåer som verkligen förekommer vid krossen, skulle innebära 92 dBA, vilket det mänskliga örat kommer att uppfatta att ljudet är högre än att någon står och sågar med en motorsåg vid fasaden.
Nedan kan ni ta del av resultatet ljudmätning 1.
Ljudnivåmätnig simulering stenkross 2019-02-16 justerad 18 feb 18.00
Nedan finner skrivelsen som skickades till Nacka Kommun för att visa resultatet av ljudtesten visar på värden som går över tillåtna gränsvärden.